Uutiset:

Genetic PET BBS Powered by Commodore 64
g-pet.tunk.org port:1025

Main Menu

C-64 Malliopas

Aloittaja fmatic, elokuu 21, 2004, 14:25

« edellinen - seuraava »

fmatic

C-64 Malliopas eli näin erotat eri mallit toisistaan.

Commodore 64:stä on julkaistu lukuisia eri versioita että ajattelin tunnistamista varten laatia pienoisen oppaan eri malleista. Listalla ei ole mallia SX-64 sillä sitä EI pysty allaoleviin malleihin sekoittamaan mitenkään päin :) Jotta homma ei menisi helpoksi niin Commodore:sta liikkuu mitä merkillisimpiä väriyhdistelmiä ja sävyjä joten jos omistat jonkin oheisista poikkeavan värivaihtoehdon ilmoitappa siitä tänne niin ihmetellään porukalla lisää! Muutenkin oppaaseen saa ehdottaa tarkennuksia ja korjauksia vapaasti!


Commodore 64

Alkuperäinen "leipälaatikko" on suhteellisen helppo tunnistettava. Oheisesta kuvasta näet miltä malli näyttää. Aivan ensimmäisen mallin
funktionäppäimet olivat väritykseltään samanlaiset kuin VIC-20:ssä. Lemon64 - sivulta löytyy kuva tästä alkuperäisestä värityksestä: Ensimmäinen malli. Olen itse nähnyt ainakin kolmea eri värisävyä tästä alkuperäisestä mallista. Liekö sitten enemmänkin?
Alkuperäistä mallia olen puhekielessä kuullut kutsuttavan nimellä "cbm-malli", jota itsekin tällä foorumilla sujuvasti käytän.
Hajanaisten tietojen mukaan alkuperäistä ns. cbm-mallia olisi viittä erilaista!

Koneen sisälmyksissä varmoja tunnistumerkkejä ovat:

  • MOS 6510 suoritin
  • 6581 SID-piiri


Commodore 64 C

Ulkonäöltään helppo tunnistaa, mutta koska C-mallista liikkuu sekä vanhempaa, että uudempaa mallia jotka eivät puolestaan ulkoisesti eroa toisistaan Ensimmäisissä malleissa näppäimistön grafiikkamerkit olivat "leipälaatikko-mallin" tapaan kuvattuna näppäimien etupinnalla, myöhemmissä malleissa grafiikkamerkit siirrettiin näppäimistön yläpinnalle.

Oheisesta kuvasta näet miltä C-malli näyttää

Sisäiset tuntomerkit - Wanhempi C-malli:

  • MOS 6510 suoritin
  • 6581 SID-piiri
  • Perusmallin kanssa samanlainen emolevy
  • Grafiikkamerkit näppäimien etupinnalla.
Uudempi C-malli:  [Kuva] Kuvassa oleva malli on kapeammalla emolevyllä, sekä SID 8580 revision 5-varustettu malli, sekä virtaledi on punainen. Ilmeisesti aivan viimeisissä malleissa virtaledi on vihreä ja tyyppikilvestä löytyisi merkintä C64-II - korjatkaa jos olen asiassa väärässä. En myöskään osaa vastata kysymykseen onko revision 5 sitten SID-piiristä viimeisin versio? Joku asiasta jotain tietävä valaiskoon allekirjoittanutta niin täydennämme opasta siltä osin!

  • MOS 8500 suoritin
  • 8580 SID-piiri (poikkeuksena sääntöön: Myös SID 6581-piiri saattaa löytyä uudemmastakin mallista
  • Kapeampi emolvey
  • Grafiikkamerkit näppäimistön yläpinnalla


Commodore 64 G

Malli G on viimeinen tietokonemallinen C64. Sattuneesta syystä G-mallin väärentäminen on onnistunut suht helposti emolevyt, kotelot ja näppäimistöt ovat keskenään yhteensopivia, ainoastaan virtaledin johdot ovat erimittaisia.

Malli G on nähtävillä NT Rautasen tietokonesivulla ja G-malli näyttää tältä

Jotta tämänkään tunnistaminen ei olisi liian helppoa niin G-malleja löytyy myös cbm:n ruskealla näppäimistöllä varustettuna. Commodore teki niitä niillä osilla, mitä varastoista "sattui" löytymään. (tnx infosta Jope!)

Sisälmykset :


  • MOS 8500 suoritin
  • 8580 SID-piiri (Myös wanhaa 6581 SID-piiriä on tavattu G-malleissa)
  • Kapeampi emolvey
Omatekoisen G-mallin voisi rakentaa ottamalla alkuperäisen kotelon ja C-mallin näppäimistön ja laittamalla vaikkapa uudemman C-mallin emolevyn virityksen sisälle jolloin tunnistaminen vaikeutuisi. Hieman erilainen väri ja viimeistään typpikilpi (jos sellainen on) paljastaa huijauksen.


Jotta tunnistaminen ei menisi liian helpoksi niin saksassa myytiin väriyhdistelmää Aldi joka on ulkonäöltään juuri kuin edellä kuvailemani itsetehty viritys. Aldi kaikessa komeudessaan



GameSystem 64:n eli Commodore GS

Pistetäänpä tämäkin tänne mallioppaaseen eli Commodoren rahastuyritykseksi luokiteltava "konsolimainen" Commodore GS. Oheisesta kuvasta näet miltä malli näyttää.

Koneen sisälmykset:

  • MOS 6510A-suoritin
  • 6581 SID-piiri
Emolevy oli pakattu konsolimaiseen boksiin ja moduuliportti sijaitsi laitteen päällä. Kirjoitinportti ja levykeaseman-portit oli poistettu kokonaan, mutta erikoista oli, että koneen sisuksissa majailivat kasettiasema- ja käyttäjänportit.
Tosin kasettiaseman portti lähinnä oli tarpeeton koska laitteessa ei ollut näppäimistöä. Ehkäpä suunnitelmissa oli mahdollisesti lisälaitteena myytävä näppäimistö ja kasettiasema...tiedä häntä.

fmatic

#1
Käykäämme lyhyesti läpi myös Commodoren eri levykeasemat ja kasettiasemat.
Malleja oli liikkeellä runsaasti ja tässä esittelemme tärkeimmät.

Commodore 1540

Tunnetaan myös nimellä VIC-1540. Lienee se ensimmäinen nimenomaan VIC-20-koneelle suunniteltu 5,25"-levykkeitä ahmiva levykeasema.


Commodore VC-1541

Alkujaan VIC-20:lle suunniteltu levykeasema eli maankuulu leivänpaahdin ja kahvikupin lämmittäjä, joka toimi myös Commodore 64:ssä Asemassa on oma 6502 prosessori, 2kB RAM ja 16kB ROM muistia. VC-1541 aseman kuvan näet täältä


Commodore 1541

Tunnetuin levykeasema-malli. Väreinä perusmallisesta C-64:stä tuttu ruskea ja hieman harvinaisempi musta. Kokoakin asemalta löytyi tuntuvasti. Tässä kuvassa perusvärityksellä varustettu 1541 ja tässä puolestaan harvinaisempi musta

1541:stä löytyy kahdenlaisella levykkeen lukitusmekanismilla sekä vivulla, että alaspäin painettavalla lukitsimella. Lukituksen eroista kuva


Commodore 1541c

Kooltaan ja tekniikaltan yhdenmukainen 1541-mallin kera ainoastaan väritys C-64c mallin kaltainen. Myös C-mallin asemissa oli kaksi erilaista lukitusmenetelmää levykkeelle.


Commodore 1541 II

Reippaasti kaposempi 1541-malli oli merkinnältään 1541 II eli malli 2. Ehkäpä ei suosioltaan aivan 1541 veroinen. II-mallissa oli enää käytössä vain vipumallinen lukitus.


Commodore 1551

5,25"-levykeasema Commodore Plus/4-koneille. Hyvin lähellä perus 1541-asemaa tekniikaltaan. MOS Technology 6510T prosessori, joka on paranneltu versio 6510-suorittimesta ja sitä on ainoastaan hyödynnetty tässä 1551-mallissa.


Commdore 1570

Malli 1570 muistuttaa ulkoisesti pitkälti 1541-mallia, mutta tekniikaltaan asema on hivenen erilainen (uudempi ROM kuin 1541-mallissa) jolloin se aiheutti jonkin verran yhteensopivuus ongelmia pelien kanssa jotka tukivat paremmin 1541-malleja.


Commodore 1571

Malli 1571 oli parranneltu malli 1570 ja yleisesti suunnattu C-128 käyttöön. Luki ja kirjoitti mm. CP/M-levykkeitä


Commodore 1572

Mainitaan tämäkin nyt kuriositeettina eli malli 1572, joka esiteltiin Consumer Electronics-messuilla vuonna 1985, mutta sitä ei lopulta koskaan julkaistu, koska kyseisessä laitteessa oli tietojen mukaan julmetusti yhteensopivuus ongelmia.


Commodore 1581

3,5" korppulevykkeitä käyttävä malli 1581 on harvinaisempia ja erikoisempia C-64 levykeasemia.


Oceanic C 118 eli OC118

Klooniasemien kavalkaadin aloittaa Oceanic 118 lerppuasema. Täysin 1541 yhtensopiva levykeasema ja tuohon aikaan ehdottomasti roimasti halvempi vaihtoehto kuin kallis 1541-sarja. Myytiin myös nimellä KY-1000


Harvinaisempia klooneja olivat mm. Rex 9900, Oceanic Excelerator plus, Amtech RF 501 C ja Elite DS 64. Näitä malleja ei juurikaan meilläpäin myynnissä näkynyt.





Kasettiasemat:

Kulkevat nimellä Datasette 1530, 1530 ja C2N



Viralliset Commodoren asemat:

1530 Tyypikilvessä olen nähnyt ainakin merkinnä Commodore 1530, Commodore C2N, Datasette C2N ja Datasette 1530. Trippimittareita olen nähnyt kahdenlaisia eli mustalla pohajalla valkeat numerot [Kuva] ja kyseessä lienee se yleisin versio. Lisäksi myös valkealla pohjalla mustat numerot [Kuva] jolloin myös tyyppikilvessä on maininta Datasette 1530 tämä lienee edellistä uudempi malli(?)

Yhteenvetona:

1530 = Trippimittari mustalla pohjalla. Valkeat numerot. Nauhoituksen LED oikealla trippimittarin alapuolella.
1530 "Datasette" = Trippimittari valkealla pohjalla mustat numerot. Nauhoituksen LED-merkkivalo vasemalla puolella Commodore-logon yläpuolella.

Hajanaisten tietojen pohjalta 1530-asemaa olisi jopa seitsemää erilaista!


1531  VC-1531 kasettiasema on tarkoitettu C16,C116 ja Plus/4-koneille eikä sitä voi liittää C-64, C-128 eikä VIC-20 koneisiin.
[Kuva] Laitteessa on nauhoituksen LED:ä nähty sekä vasemalla, että oikealla.

Hajanaisten tietojen pohjalta 1531-asemaa olisi ainakin kolmea eri mallia!

Tarvikeasemat:

The LOAD-IT Datasette Ulkoisesti täsmälleen 1530-aseman näköinen, mutta tähän malliin on nimenomaan lisätty azimuth-kulman säätöä helpottamaan säätönappula sekä "LED-valot" Oletettavasti kyseessä on lisensoitu tuote(?) sillä omassa versiossani on alkuperäisen tyyppikilven päälle lätkäisty "The LOAD IT" Datasette Produced by Mills Associates ltd. Tuotetta kyllä mainostettiin virallisena Commodore-tuotteena eli näin asia lienee sitten onkin. [Kuva]

C64-79

Hyvä! Haluaisin kuitenkin lisätietoa 64C-malleista.

Ulkonäöllisestihän on olemassa ainakin kahdenlaisia 64C-malleja. Eli kuvan mukaisia, sellaisia joissa grafiikkamerkit olivat näppäinten sivuissa. Kuitenkin uudemmissa 64C-malleissa grafiikkamerkit olivat samalla pinnalla kuin itse kirjaimetkin.

1. Onko nyt sitten niin, että tuo ensinmainittu oli MOS 6510:n sisältävä kone ja jälkimmäinen MOS 8500, vai tapahtuiko ulkonäöllinen muutos eri aikaan?

2. Itselläni oli käsittääkseni kaikista uusin 64C-malli, sen virta-LED oli vihreä. Muut näkemäni kuusneloset olivat punaisella LED:llä varustettuja. Eli olivatko kaikki "grafiikkamerkit samalla pinnalla kuin kirjaimet" -mallit näitä vihreä-LEDisiä?

fmatic

#3
Alkuun C-mallia tehtiin nimenomaan vanhalla emolevyllä ja vanhalla suorittemella. Hieman myöhemmin tapahtui kosmeettinen muutos grafiikkamerkkien sijoittelussa ja samalla uusittiin sekä suoritin että emolevy joka kaventui. Tuo grafiikkamerkkien sijoittelu olikin näköjään jäänyt mallioppaastani pois ja sisälsi muutenkin muutaman asiavirheen jotka korjasin.

Omassa uudemmassa mallissani virtaledi on nimenomaan edelleen punainen eli oletettaa voinee että ihan viimeisiin malleihin tungettiin tuota vihreätäkin lediä

Pitka_Masa

Näin kaverilla Länsi-Saksassa tehdyn kuusnelosen, Joka oli tummanharmaa ja näppäimet olivat mustat/tummanruskeat. Minulla on c-mallin c64, jossa on grafiikkamerkit samalla pinnalla kuin kirjaimet, sekä punainen LED.

Ezkimoukko

LainaaNäin kaverilla Länsi-Saksassa tehdyn kuusnelosen, Joka oli tummanharmaa ja näppäimet olivat mustat/tummanruskeat. Minulla on c-mallin c64, jossa on grafiikkamerkit samalla pinnalla kuin kirjaimet, sekä punainen LED.

Mulla on kans tuollainen saman lainen. Sitten on yksi tuollainen wanha "leipälaatikko"-malli josta puuttuu muutama näppäin. Näitä C-malleja meillä on muutama kpl.

Pitka_Masa

Kumpi samanlainen? Se tummanharmaa on leipälootamalli.

Ezkimoukko

Siis meillä on yksi "leipälaatikko" ja neljä C-mallia.

Pitka_Masa

Pistä c64+tavarat-topiciin kaikki c64 tavarasi.

C64-79

F-Matic, voitko lisätä listalle tietoa mallista C64-II (vai onko se C64II)? Kumpaa tällä oikein tarkoitetaan, C-mallia vai G-mallia?

Mm. täällä: http://www.sothius.com/hypertxt/welcome.html?c64g.html mainitaan, että G-malli olisi sama kuin C64-II.

Kuitenkin esim. täällä http://www.sci.fi/~vjouppi/cbm.html  C64-II -nimitystä käytetään uusimmasta C-mallista.

Luulisin, että G-malli se oikeasti on, ainakin omassani (se uusin C) lukee C64C tyyppikilvessä.

Pitka_Masa

Mua jäi vieläki kaiveleen se kaverin C64... Eli tummanharmaa leipälaatikko, jossa näppäimet ovat tummat, melkein mustat.

waqu

Juu itellä on käsissä tämmönen Aldi
Katoin netistä että täsmääkö tyyppikilpi ja täsmäsihän se.

ZomBiE

LainaaMua jäi vieläki kaiveleen se kaverin C64... Eli tummanharmaa leipälaatikko, jossa näppäimet ovat tummat, melkein mustat.

Meikäläisellä tulee mieleen c-16

Jope

#13
Hmm, voisi aktivoitua täälläkin..

Eli tuolla minun sivuillani C-64II on nimenomaan se uuden mallin C-64C jossa on HMOS-tekniikkaa sisällä ja 8580. C-malli on siis minun termistössäni isolla emolla ja 6580:lla.

C-64G on periaatteessa emoltaan sama kuin C-64II, mutta se on vielä yhtä revisiota nuorempi, eli ne koneet on itseasiassa takuupalautetuista GS:istä tehtyjä näppiksellisiä malleja.
CBM-harrastaja jo vuodesta 1985

fmatic

LainaaF-Matic, voitko lisätä listalle tietoa mallista C64-II (vai onko se C64II)? Kumpaa tällä oikein tarkoitetaan, C-mallia vai G-mallia?

Mm. täällä: http://www.sothius.com/hypertxt/welcome.html?c64g.html mainitaan, että G-malli olisi sama kuin C64-II.

Kuitenkin esim. täällä http://www.sci.fi/~vjouppi/cbm.html  C64-II -nimitystä käytetään uusimmasta C-mallista.

Luulisin, että G-malli se oikeasti on, ainakin omassani (se uusin C) lukee C64C tyyppikilvessä.

Kätevää huomata reilu vuosi myöhässä kommenttisi :) Mun ymmärryksen mukaan C64-II tarkoittaa nimenomaan C-mallia ja olisikohan jopa sit tämä "uudempi" C-malli. Mulla yhden Länsi-Saksassa valmistetun C-mallisen koneen pohjassa on maininta C64-II. Tietysti vaihtoehtona voi olla sekin että sillä tarkoitetaan uudempaa emolevymallia joka mahdollisesti löytyy sekä G-, että C-mallista. Mene ja tiedä. Viisaammat kommentoikoon ja täydentäköön muutenkin listaa ajantasalle :)